• Standaard

Italië hyotheek

Geplaatst op 09-10-2016

Mijn column in het lentenummer van 2005 ging over de Italië-hypotheek. Daarmede wordt bedoeld hypotheek op Italiaans onroerend goed ten gunste van een Nederlandse bank tot zekerheid van de terugbetaling van een in Nederland verstrekte geldlening. Dergelijke leningen kunnen sedert begin 2005 worden afgesloten en daarvan wordt in toenemende mate gebruikgemaakt. Ik heb er inmiddels ruime ervaring mee opgedaan en zal een aantal punten toelichten die daarbij een rol spelen.

Herfinanciering

De mensen die als eersten een Italië-hypotheek aanvroegen, bleken vaak al een Italiaans huis te hebben. Een aantal van hen had de aankoop uit eigen middelen betaald, anderen hadden een hypothecaire geldlening met tweede hypotheek op hun huis in Nederland en weer anderen hadden een lening bij een Italiaanse bank. De reden dat bestaande leningen werden vervangen was vaak divers.
Sommige Italiaanse leningen werden vervangen door Nederlandse leningen omdat deze doorgaans minder snel hoeven te worden afgelost - de looptijd bij Italiaanse leningen is gekoppeld aan de leeftijd waardoor mensen met gevorderde leeftijd minder lang kunnen lenen – of omdat Nederlandse leningen aflossingsvrij konden worden verstrekt, hetgeen in Italië niet of nauwelijks voorkomt. Een andere reden was dat de klant van de bank zijn met tweede hypotheek belaste huis in Nederland wilde verkopen en dan vervangende zekerheid diende te geven en dat kon doen middels het verlenen van hypotheek op het huis in Italië.

Financiering van de aankoopprijs

De koper die een deel van de koopprijs met geleend geld wil financieren, doet er verstandig aan geen verplichtingen aan te gaan zolang hij geen zekerheid heeft dat de bank het benodigde bedrag aan hem zal lenen en dient ook zeker te weten wanneer, hoe en onder welke voorwaarden de bank het geld ter beschikking zal stellen. De meeste kopers houden daar geen rekening mee en gaan zich daarin pas verdiepen nadat zij een voorlopige koopovereenkomst hebben gesloten. Dat kan tot problemen leiden indien de voorwaarden waaronder de bank het bedrag van de lening wil uitbetalen afwijken van die welke zijn overeengekomen voor de betaling van de koopprijs. Indien die niet op elkaar kunnen worden afgestemd en daarover in overleg tussen koper en verkoper geen overeenstemming kan worden bereikt, zal de koper op de dag van het transport niet aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen en loopt hij het risico zijn aanbetaling kwijt te raken. Dat kan hij alleen voorkomen door de koopprijs dan tijdelijk uit eigen middelen voor te financieren, maar dat blijkt vaak niet mogelijk. Dit probleem heb ik al verschillende keren meegemaakt, dus u bent gewaarschuwd!

Noodzaak van juridische bijstand

Het feit dat u op dit punt gewaarschuwd bent, wil overigens nog niet zeggen dat u als koper in staat zult zijn om de afstemming van de voorwaarden zelf te regelen. Het gaat immers om ingewikkelde technische en juridische aspecten waarover u met de verkoper, de bank en de passerende notaris zult moeten onderhandelen, terwijl ook de uitvoering van de transactie een gecompliceerde zaak is. U doet er als koper dan ook verstandig aan om zich daarbij door een juridisch adviseur te laten bijstaan.

Deel dit bericht:

Blog

 • Achter de komma

  Wie in Italië bij een notaris een akte moet ondertekenen, zal te horen k...

  Lees meer
 • Informatie-uitwisseling tussen Nederland en Italië

  Begin dit jaar ontving een Nederlandse cliënt een brief van de Italiaa...

  Lees meer
Overige columns
 • Aankoop

  Aankoop

  Bekijk welke factoren van invloed zijn op de aankoop van onroerende goederen in Italië.

  Lees meer
 • Verkoop

  Verkoop

  De verkoop van Italiaanse onroerend goed: waar u rekening mee moet houden.

  Lees meer
 • Italiaans kenteken

  Italiaans kenteken

  U wilt een auto met Italiaans kenteken, zonder in Italië ingeschreven te zijn.

  Lees meer
 • Successie

  Successie

  Wat in Italië geregeld moet worden als u als buitenlandse eigenaar overlijdt.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.