• Standaard

Een huis kopen in Italië, hoe werkt dat?

Stel, u heeft een huis in Italië op het oog en wil daarop een bod doen maar heeft nog geen zekerheid dat het huis aan alle eisen voldoet en een zwembad mag worden aangelegd. De makelaar zegt dat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken en adviseert snel een bod te doen en een voorschot te betalen om te voorkomen dat het huis aan een derde wordt verkocht. U heeft geen zekerheid dat die informatie juist is en twijfelt of de verkoper het voorschot zal terugbetalen als de koop niet doorgaat, bijvoorbeeld omdat het huis niet in orde is of aanleg van een zwembad niet is toegestaan. U wil het bod doen maar geen restitutierisico lopen maar weet niet hoe dat moet.

Conformiteit – Overdracht zonder bouwvergunning ongeldig

In Italië is de geldigheid van de overdracht van gebouwen afhankelijk van de vraag of ze met vergunning en in overeenstemming met de bouwvoorschriften zijn gerealiseerd. Zo niet, dan kan de overdracht ongeldig zijn. Als koper bent u dan uw geld kwijt en zult u dit moeten zien terug te krijgen. Dat risico moet worden voorkomen. Goede en onafhankelijke controle vooraf is dus noodzakelijk.

Betaling en overdracht – gelijk oversteken

Volgens Italiaans recht gaat de eigendom over op het moment van ondertekening van de koopakte op het kantoor van de notaris in Italië. Op dat moment en op die zelfde plaats wordt ook de koopsom betaald. Eerder betalen kan ook, maar dan loopt u als koper het risico uw geld kwijt te zijn als de verkoper na de ontvangst weigert de koopakte te ondertekenen. Later betalen zal de verkoper niet willen. Betaling via de notaris kan voor koper en verkoper uitkomst bieden, maar is niet gebruikelijk. Omdat Italiaanse notarissen geen aparte derdenrekening hebben moeten koper en verkoper daar ook voorzichtig mee zijn.

Gratis kennismakingsgesprek
Mocht u meer willen weten, dan zal ik u graag ontvangen voor een informatie- en kennismakingsgesprek op mijn kantoor in Breda. Daaraan zijn geen kosten als u zich nog in de oriënterende fase bevindt. Als u wil langskomen, kunt u onderstaande formulier ingevuld retour sturen en zal ik laten weten wanneer ik u kan ontvangen.

 • * velden zijn verplicht.

Blog

 • Fake-boer

  In mijn vorige column gaf ik een voorbeeld van hoe een Italiaanse droom in ro...

  Lees meer
 • Opschortende voorwaarden en provisie

  Ik loop al veel jaren mee in de Italiaanse onroerendgoedpraktijk en heb steed...

  Lees meer
Overige columns
 • Verkoop

  Verkoop

  De verkoop van Italiaanse onroerend goed: waar u rekening mee moet houden.

  Lees meer
 • Italiaans kenteken

  Italiaans kenteken

  U wilt een auto met Italiaans kenteken, zonder in Italië ingeschreven te zijn.

  Lees meer
 • Successie

  Successie

  Wat in Italië geregeld moet worden als u als buitenlandse eigenaar overlijdt.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.