• Standaard

Italiaans erfrecht

Als een eigenaar van Italiaans onroerend goed overlijdt, moeten de erfgenamen daarvan in Italië aangifte doen. De aangifte is voorwaarde om die zaken op hun naam over te schrijven en dat geldt ook voor andere registergoederen, zoals auto’s en banktegoeden. Zolang dat niet is gedaan, kunnen zij die zaken niet verkopen en de gelden niet opnemen. Maar hoe doe je dat als erfgenaam die niet in Italië woont en ook niet met die materie bekend is. Joost kan dat voor u regelen.

Wie zijn de erfgenamen en welke rechten hebben ze?

Erfgenamen zijn meestal de kinderen en de partner van de overledene. Wie het daadwerkelijk zijn en welke rechten zij hebben, wordt bepaald door het testament van de erflater (indien aanwezig) en bij gebreke daarvan door het recht dat op de nalatenschap van toepassing is. Dat is in beginsel het recht van het land waar de erflater op het moment van overlijden was ingeschreven, maar het kan ook het recht van een ander land zijn. Omdat toepassing van het ene of andere nationale rechtstelsel tot verschillende uitkomsten kan leiden, doet u er als buitenlands eigenaar van Italiaans onroerend goed verstandig aan zich tijdig daarin te verdiepen.

Testament

Het is mogelijk om voor uw Italiaanse huis een apart testament te maken. Dat  kan zinvol zijn, bijvoorbeeld als u in Nederland woont en de Nederlandse nationaliteit heeft en u bij uw overlijden het huis op uw kinderen wil laten overgaan. In zo’n geval dient u die wens bij testament vast te leggen, want als dat niet gebeurt zal de eigendom alleen op uw echtgenote overgaan.

Gratis kennismakingsgesprek
Mocht u meer willen weten, dan zal ik u graag ontvangen voor een informatie- en kennismakingsgesprek op mijn kantoor in Breda. Daaraan zijn geen kosten als u zich nog in de oriënterende fase bevindt. Als u wil langskomen, kunt u onderstaande formulier ingevuld retour sturen en zal ik laten weten wanneer ik u kan ontvangen.

 • * velden zijn verplicht.

Blog

 • Fake-boer

  In mijn vorige column gaf ik een voorbeeld van hoe een Italiaanse droom in ro...

  Lees meer
 • Opschortende voorwaarden en provisie

  Ik loop al veel jaren mee in de Italiaanse onroerendgoedpraktijk en heb steed...

  Lees meer
Overige columns
 • Aankoop

  Aankoop

  Bekijk welke factoren van invloed zijn op de aankoop van onroerende goederen in Italië.

  Lees meer
 • Verkoop

  Verkoop

  De verkoop van Italiaanse onroerend goed: waar u rekening mee moet houden.

  Lees meer
 • Italiaans kenteken

  Italiaans kenteken

  U wilt een auto met Italiaans kenteken, zonder in Italië ingeschreven te zijn.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.