• Standaard

Nederlandse eigenaar van Italiaans huis overleden, wat nu?

Als een eigenaar van Italiaans onroerend goed overlijdt, moeten de erfgenamen in Italië successieaangifte doen. Die aangifte is voorwaarde om de zaken op hun naam te kunnen zetten. Dat geldt ook voor andere registergoederen, zoals auto’s en banktegoeden. Zolang de zaken of rekening niet op hun naam staan, kunnen de zaken niet verkocht worden en blijft de bankrekening van de erflater geblokkeerd. 

Wie de erfgenamen zijn, is afhankelijk van het recht dat op de nalatenschap van toepassing is. Dat is in beginsel het recht van het land waar de erflater op het moment van overlijden was ingeschreven. Welk recht dat is, zal onderzocht moeten worden, mede aan de hand van het eventueel aanwezige testament.

Mocht u met een opengevallen nalatenschap te maken hebben, dan kan ik toelichten wat nodig is om in Italië successieaangifte te doen en hoe dat werkt. ik kan de aangifte ook voor u regelen mits de erflater en de erfgenamen de Nederlandse nationaliteit hebben en de erflater op het moment van overlijden in Nederland woonde.  Ik doet dat samen met mijn Nederlandse notaris en Italiaanse geometra tegen een vaste vergoeding.

Mocht u over dit onderwerp met mij willen spreken, neem dan contact met mij op met onderstaand contactformulier, per email of telefoon. Aan het eerste algemene adviesgesprek zijn geen kosten verbonden.

 • * velden zijn verplicht.

Blog

 • Achter de komma

  Wie in Italië bij een notaris een akte moet ondertekenen, zal te horen k...

  Lees meer
 • Informatie-uitwisseling tussen Nederland en Italië

  Begin dit jaar ontving een Nederlandse cliënt een brief van de Italiaa...

  Lees meer
Overige columns
 • Aankoop

  Aankoop

  Bekijk welke factoren van invloed zijn op de aankoop van onroerende goederen in Italië.

  Lees meer
 • Verkoop

  Verkoop

  De verkoop van Italiaanse onroerend goed: waar u rekening mee moet houden.

  Lees meer
 • Italiaans kenteken

  Italiaans kenteken

  U wilt een auto met Italiaans kenteken, zonder in Italië ingeschreven te zijn.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.