• Standaard

Hoe kom ik zonder inschrijving aan een Italiaans kenteken?

Veel buitenlanders met een tweede huis in Italië willen graag een eigen auto met Italiaans kenteken. Die kunnen ze alleen kopen als ze in Italië zijn ingeschreven. Als ze dat niet zijn, zijn ze aangewezen op een huurauto of een eigen auto met buitenlands kenteken. Dat laatste is maximaal zes maanden toegestaan. Menigeen stoort zich daar niet aan en stalt de auto permanent in Italië. Dat is geen optimale situatie. Verzekeraars worden immers steeds terughoudender bij de verlenging van de verzekering en voor veel eigenaren is het lastig met de auto voor de verplichte keuring naar het eigen land terug te keren. Daarom heb ik samen met mijn Italiaanse accountant een structuur bedacht die het mogelijk maakt zonder inschrijving een auto met Italiaans kenteken te kopen. 

De structuur (een bijzondere vereniging) krijgt na oprichting een eigen codice fiscale en wordt bij de Italiaanse belanstingdient geregistreerd maar hoeft verder geen belastingaangifte te doen of jaarcijfers te publiceren. Ze heeft ook geen jaarlijks terugkerende lasten en kan als ze niet meer nodig is eenvoudig worden opgeheven. De kosten van oprichting zijn gelijk aan EUR 1.800 plus 5 procent kantoorkosten en BTW en EURO 264 aan registratiebelasting. 

Zodra de vereniging geregistreerd is, kan deze op basis van de huidige wetgeving elk voertuig (auto, motor of scooter) met Italiaans kenteken kopen, nieuw of gebruikt. Import van een auto uit het buitenland is ook mogelijk, maar is erg bewerkelijk en kostbaar en wordt daarom afgeraden.

Autoverzekering is in Italie relatief duur. De tarieven zijn mede afhankelijk van de plaats waar de verzekerde gevestigd is en no claim rechten van de oprichters kunnen niet aan de structuur worden overgedragen en zullen van begin af aan moeten worden opgebouwd. 

Mocht u nadere informatie over dit onderwerp willen hebben, neem dan contact met mij op met onderstaand contactformulier, per email of telefoon. ik zal u dan vrijblijvend informeren zonder dat daaraan kosten verbonden zijn.

 • * velden zijn verplicht.

Blog

 • Achter de komma

  Wie in Italië bij een notaris een akte moet ondertekenen, zal te horen k...

  Lees meer
 • Informatie-uitwisseling tussen Nederland en Italië

  Begin dit jaar ontving een Nederlandse cliënt een brief van de Italiaa...

  Lees meer
Overige columns
 • Aankoop

  Aankoop

  Bekijk welke factoren van invloed zijn op de aankoop van onroerende goederen in Italië.

  Lees meer
 • Verkoop

  Verkoop

  De verkoop van Italiaanse onroerend goed: waar u rekening mee moet houden.

  Lees meer
 • Successie

  Successie

  Wat in Italië geregeld moet worden als u als buitenlandse eigenaar overlijdt.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.