• Standaard

Verkopers opgepast

Geplaatst op 09-10-2016

De Italiaanse regering heeft eind december 2013 een wet aangenomen die belangrijke gevolgen gaat krijgen voor de regeling van de betaling van de koopprijs bij de overdracht van Italiaans vastgoed. De wet, die uiterlijk eind april 2014 nader moet zijn uitgewerkt, bepaalt dat de koopprijs op het moment van ondertekening van de koopakte onder de passerende notaris moet zijn gedeponeerd, met de verplichting van de notaris om de koopprijs aan de verkoper vrij te geven zodra hij heeft vastgesteld dat aan alle voorwaarden voor het vrijgeven van de koopprijs is voldaan.

De nieuwe regels zijn ingevoerd om de koper te beschermen tegen het risico dat in de periode tussen het moment van ondertekening van de koopakte en de overschrijving daarvan op de verkochte zaak beslag wordt gelegd of hypotheek wordt ingeschreven. Een zelfde soort depotregeling geldt ook in Nederland, maar er is een groot verschil en wel ten nadele van de verkoper.

In Nederland verliest de verkoper de eigendom op het moment dat wordt voldaan aan de voorwaarde voor doorbetaling van de koopsom. Dat is het moment dat de koopakte in de openbare registers wordt ingeschreven. Zodra die inschrijving heeft plaatsgevonden betaalt de Nederlandse notaris de koopprijs aan de verkoper door, meestal nog op dezelfde dag. De Nederlandse notaris zal de akte alleen inschrijven nadat hem bij controle van het register is gebleken dat de zaak vrij en onbelast is. Als dat niet het geval is, bijvoorbeeld omdat beslag is gelegd, zal hij de akte niet inschrijven. In dat geval gaat de eigendom niet over en betaalt de notaris de onder hen gedeponeerde koopprijs aan de koper terug. Boter bij de vis.

 • * velden zijn verplicht.

Deel dit bericht:

Blog

 • Achter de komma

  Wie in Italië bij een notaris een akte moet ondertekenen, zal te horen k...

  Lees meer
 • Informatie-uitwisseling tussen Nederland en Italië

  Begin dit jaar ontving een Nederlandse cliënt een brief van de Italiaa...

  Lees meer
Overige columns
 • Aankoop

  Aankoop

  Bekijk welke factoren van invloed zijn op de aankoop van onroerende goederen in Italië.

  Lees meer
 • Verkoop

  Verkoop

  De verkoop van Italiaanse onroerend goed: waar u rekening mee moet houden.

  Lees meer
 • Italiaans kenteken

  Italiaans kenteken

  U wilt een auto met Italiaans kenteken, zonder in Italië ingeschreven te zijn.

  Lees meer
 • Successie

  Successie

  Wat in Italië geregeld moet worden als u als buitenlandse eigenaar overlijdt.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.