• Standaard

Onroerend goed register

Geplaatst op 09-10-2016

Anagrafe immobiliare integrata

In 1999 heeft de Italiaanse regering besloten om een algemeen register aan te leggen waarin alle Italiaanse gebouwen worden vermeld, met van elk gebouw de kadastrale gegevens, oppervlaktetekeningen, fiscale waarde en de gegevens van de eigenaar. Het is te vergelijken met het bevolkingsregister en betreft de Anagrafe Immobiliare Integrata. De reden dat de overheid dat register wil aanleggen, is van fiscale aard. Zij wil een betrouwbaar en compleet gebouwenbestand hebben dat kan dienen als basis voor de berekening en heffing van de onroerend goed belasting (ICI en overdrachtbelasting). Dat gebeurt thans aan de hand van de gegevens uit het kadaster, maar dat is onbetrouwbaar en onvolledig, waardoor de overheid inkomsten misloopt.

Kadaster onbetrouwbaar

De reden dat het kadaster niet betrouwbaar is, is dat de eigenaren zelf de gegevens over de gebouwen moeten aanleveren en de overheid onvoldoende middelen heeft om de juistheid daarvan te controleren. Zodra een gebouw is gerealiseerd, moet de eigenaar dit in het kadaster laten inschrijven, met opgave van de kenmerken, bestemming en kadastrale waarde en deponering van een oppervlaktetekening. Zodra een gebouw wijziging ondergaat, moet de eigenaar dit aan het kadaster melden middels een zogenaamde dichiarazione di variazione, waarbij opgave wordt gedaan van de nieuwe gegevens, waaronder de nieuwe (meestal hogere) fiscale waarde en met deponering van een geactualiseerde oppervlaktetekening. Vaak wordt die melding nagelaten, soms uit slordigheid maar vaak ook bewust, bijvoorbeeld als het gebouw zonder vergunning van de gemeente is gebouwd of verbouwd of om te voorkomen dat een hogere fiscale waarde moet worden toegekend.

Dichiarazione di variazione catastale

De overheid wil met de invoering van de Anagrafe Immobiliare Integrata aan die situatie een einde maken. In de eerste plaats door alle gebouwen in de Anagra te laten vermelden. Daartoe heeft ze het complete Italiaanse grondgebied vanuit de lucht laten fotograferen (dat is gebeurd in de periode 2007 tot 2009) en alle aangetroffen gebouwen in de Anagrafe opgenomen. In de tweede plaats door te bepalen dat voor gebouwen die niet of niet met de juiste kenmerken en juiste tekeningen in het kadaster zijn vermeld, uiterlijk 31 december 2010 een dichiarazione di variazione moet worden ingediend. Dat geldt overigens ook voor de persoonsgegevens van de eigenaren van de gebouwen. In de derde plaats door te bepalen dat vanaf 2011 maatregelen zullen worden genomen tegen eigenaren van gebouwen die op 31 december 2010 niet of niet correct in het kadaster zijn vermeld. Het gaat daarbij om de invoering van hogere tarieven voor de wijziging van het kadaster, om het opleggen van boetes en om de regel dat de overheid zelf de gegevens van de betreffende gebouwen in het kadaster zal kunnen vermelden onder ambtshalve vaststelling van de kadastrale waarde daarvan.

Verplichte verklaring in de koopakte

Om te bevorderen dat de gegevens van het kadaster in de toekomst op orde blijven, heeft de regering verder bepaald dat vanaf 1 juli 2010 gebouwen alleen nog rechtsgeldig kunnen worden overgedragen indien de verkoper in de koopakte verklaart dat de gegevens van het gebouw correct in het kadaster zijn vermeld en dat de gedeponeerde oppervlaktetekeningen met de feitelijke situatie in overeenstemming zijn. Verder is bepaald dat Italiaanse notarissen niet meer aan de overdracht van een gebouw mogen meewerken zolang de verkoper niet als eigenaar daarvan in het kadaster is ingeschreven. Of die nieuwe regels het gewenste effect zullen hebben, moet worden afgewacht.

Gelet op het voorgaande doet een eigenaar die aan de juistheid van de kadastrale gegevens van zijn gebouwen twijfelt, er verstandig aan deze te laten controleren en zonodig voor 31 december 2010 te laten aanpassen. Of een wijziging kan plaatsvinden en wat daarvoor nodig is (dat is niet altijd mogelijk en hangt af van de aard van de afwijking), moet per geval worden onderzocht.

Deel dit bericht:

Blog

 • Achter de komma

  Wie in Italië bij een notaris een akte moet ondertekenen, zal te horen k...

  Lees meer
 • Informatie-uitwisseling tussen Nederland en Italië

  Begin dit jaar ontving een Nederlandse cliënt een brief van de Italiaa...

  Lees meer
Overige columns
 • Aankoop

  Aankoop

  Bekijk welke factoren van invloed zijn op de aankoop van onroerende goederen in Italië.

  Lees meer
 • Verkoop

  Verkoop

  De verkoop van Italiaanse onroerend goed: waar u rekening mee moet houden.

  Lees meer
 • Italiaans kenteken

  Italiaans kenteken

  U wilt een auto met Italiaans kenteken, zonder in Italië ingeschreven te zijn.

  Lees meer
 • Successie

  Successie

  Wat in Italië geregeld moet worden als u als buitenlandse eigenaar overlijdt.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.