• Standaard

Italiaans kenteken zonder inschrijving

Geplaatst op 27-12-2016

Menig buitenlands eigenaar van een tweede huis in Italie wil graag over een eigen auto met Italiaans kenteken beschikken zonder daar ingeschreven te zijn. Dat kan via een bijzonder structuur waarover ik vorig jaar in één van mijn columns heb geschreven. Het opzetten daarvan heeft veel voeten in de aarde gehad, maar de kinderziekten zijn inmiddels achter de rug. Voor de oprichting zijn twee natuurlijke personen nodig, beiden met een Italiaanse codice fiscale, waarvan er tenminste één aantoonbaar (mede-)eigenaar van een Italiaans huis moet zijn. De structuur (een bijzondere vereniging) krijgt een eigen codice fiscale en wordt bij de fiscus geregistreerd maar hoeft geen belastingaangifte te doen of jaarcijfers te publiceren en er zijn geen jaarlijks terugkerende lasten aan verbonden. Als ze niet meer nodig is, kan ze eenvoudig worden opgeheven. De kosten van oprichting zijn EUR 1.800, inclusief notaris, mijn fee, registratiebelasting en BTW.

Import van eigen auto

De vereniging kan elke gewenste auto kopen, zowel nieuw als gebruikt. Als het uw eigen auto is, moet die worden geïmporteerd. Dat wordt geregeld via de ACI (Italiaanse ANWB). Die verzamelt en controleert de voorgeschreven documenten, regelt de aanmelding van de auto bij de Motorizzazione (Italiaanse RDW) en de inschrijving in de openbare registers. Verder verzorgt ACI de afdracht van de verschuldigde provinciale belasting. Die is afhankelijk van het motorvermogen en kost circa EUR 5,00 per KW. Zodra de procedure is afgerond, krijgt u van ACI tegen inlevering van uw buitenlandse kentekenbewijs de Italiaanse carta di circolazione en de Italiaanse nummerplaten uitgereikt. De kosten van de ACI zijn EUR 270, te vermeerderen met circa EUR 100 aan notariele kosten. Een voorbeeld: de import van een Skoda Yeti 4WD met een motorvermogen van 66 KW kostte in november 2017 EUR 900. De auto dient na import in het land van herkomst te worden afgemeld. In Nederland kan dan ook belasting (BPM) worden teruggevraagd. De omvang daarvan is afhankelijk van het bouwjaar en neemt af naar mate de auto ouder is: voor de genoemde Skoda met bouwjaar oktober 2012 werd in november 2017 EUR 3.944 BPM terugontvangen, waarmee de kosten van de oprichting en import ruimschoots werden gedekt.

Aankoop in Italie met My Italian Car korting

U kunt importkosten voorkomen door in Italie te kopen. Daarmee zijn ook andere voordelen te behalen, zeker als u via mij een nieuwe auto bestelt bij een Fiat-dealer uit Prato die aan verenigingen die via mij zijn opgericht de zogenaamde My Italian Car korting verleent. Die korting geldt voor vrijwel alle modellen van Fiat, Alfa, Lancia en Jeep. Een voorbeeld: in november 2017 kocht een vereniging een nieuwe Jeep Renagade MY17 4WD die in Nederland volgens de officiele catalogus EUR 47.111 kost, voor EUR 31.740.

Vaste kosten

Autoverzekering is in Italie relatief duur, zeker in het begin als nog geen no-claim is opgebouwd, maar die kosten kunnen op meerdere manieren worden beperkt, bijvoorbeeld door de dekking op te schorten in de tijd dat de auto niet wordt gebruikt. Een voorbeeld: de WA-verzekering van de genoemde Skoda kost EUR 820 per jaar (voor uitgebreid casco is dat EUR 1.380), maar omdat de auto slechts vier maanden per jaar wordt gebruikt en de dekking de rest van de tijd kan worden opgeschort, blijven de kosten beperkt tot EUR 275 per jaar. Samen met de wegenbelasting van EUR 200, komt dat neer op EUR 475 per jaar (met WA- casco EUR 660). Als u nadere informatie over dit onderwerp wil ontvangen, kunt u met mij contact opnemen. Ik zal u dan ook informeren over de kosten van mijn begeleiding bij de import en de aankoop met My Italian Car korting.

Deel dit bericht:

Blog

 • Achter de komma

  Wie in Italië bij een notaris een akte moet ondertekenen, zal te horen k...

  Lees meer
 • Informatie-uitwisseling tussen Nederland en Italië

  Begin dit jaar ontving een Nederlandse cliënt een brief van de Italiaa...

  Lees meer
Overige columns
 • Aankoop

  Aankoop

  Bekijk welke factoren van invloed zijn op de aankoop van onroerende goederen in Italië.

  Lees meer
 • Verkoop

  Verkoop

  De verkoop van Italiaanse onroerend goed: waar u rekening mee moet houden.

  Lees meer
 • Italiaans kenteken

  Italiaans kenteken

  U wilt een auto met Italiaans kenteken, zonder in Italië ingeschreven te zijn.

  Lees meer
 • Successie

  Successie

  Wat in Italië geregeld moet worden als u als buitenlandse eigenaar overlijdt.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.