• Standaard

Energiecertificaat

Geplaatst op 09-10-2016

B & B als afkorting van Bed & Breakfast? Nee, maar wel van Berlusconi & Bossi. Die hebben samen op 14 april 2008 de Italiaanse parlementsverkiezingen gewonnen. Dit artikel gaat over de vraag welke gevolgen die overwinning voor (buitenlandse) tweedehuizenbezitters kan hebben. Minder of lagere belastingen? Meer of juist minder regels? Autonomie?

Belastingen

B & B hebben aangekondigd de belastingen te zullen verlagen. Dat zou ook buitenlandse huizenbezitters kunnen raken. Die moeten immers jaarlijks gemeentelijke onroerende zaaksbelasting (ICI) en inkomstenbelasting betalen (let op: de termijn voor het doen van aangifte en betaling van de IB sluit eind juni en daarvoor krijgt u geen aangiftebiljet toegestuurd). B & B hebben inmiddels beslist de ICI af te schaffen, althans voor eerstehuizenbezitters. Dat betekent dat alleen zij die in Italië staan ingeschreven en hun huis als prima casa hebben gekocht daarvan kunnen profiteren, hetgeen slechts bij een enkeling het geval zal zijn. Omdat de ICI de belangrijkste inkomstenbron vormt van de gemeenten, is het niet uitgesloten dat zij alternatieve inkomstenbronnen gaan zoeken en de ICI tarieven, die dan alleen nog voor tweede huizen van belang zijn, gaan verhogen, hetgeen voor de meeste buitenlandse huizenbezitters nadelig zal zijn. Van een eventuele verlaging van de tarieven van de belasting op inkomsten uit onroerend goed verwacht ik nauwelijks voordelen.

Delegeren van overheidstaken

B & B hebben een grote afkeer van het geldverslindende Italiaanse overheidsapparaat en willen daarop fors bezuinigen door het aantal ambtenaren te verminderen, de regelgeving te beperken/vereenvoudigen en zo veel mogelijk taken te delegeren. Dat laatste is al enige jaren aan de gang en dat geldt met name voor de controle op de naleving van de bouwschriften. Die wordt niet meer door de overheid uitgeoefend, maar door daartoe aangewezen technische deskundigen, die hun bevindingen moeten vastleggen in door de wet voorgeschreven verklaringen en documenten, zonder welke de eigendom van een zaak niet kan worden overgedragen. De notaris dient de gegevens van die documenten immers op straffe van ongeldigheid van de overdracht in de koopakte te vermelden.

Regelgeving

Het is niet te verwachten dat de bestaande regels bij de overdracht van onroerend goed zullen worden vereenvoudigd of verminderd. B & B zouden dat mogelijk wel willen, maar de EU staat daar aan in de weg. Recent zijn nog een aantal nieuwe regels ingevoerd, zoals de verplichting om bij overdracht te overleggen de dichiarazione di conformità degli impianti (verklaring dat de installaties van gas, water, licht en verwarming conform de voorschriften zijn aangelegd en aan de veiligheidseisen voldoen) en daar is in maart 2008 ter bevordering van de energiebesparing ook het attestato di certificazione e qualificazione energetica bijgekomen. Die documenten dienen door de verkoper te worden aangeleverd, hetgeen meestal niet eenvoudig en vaak kostbaar is, zeker als het om bestaande oudere huizen gaat. Omdat over de genoemde verklaringen en documenten weinig bekend is, zal ik daar in een van mijn volgende columns op ingaan, tenzij B & B de regels op dat punt zouden wijzigen en de verklaringen niet langer verplicht zouden stellen…

Autonomie

Kleine B (Bossi) wil zelfstandigheid voor het geïndustrialiseerde noorden (Padania) en het liefst verlost worden van het minder ontwikkelde zuiden. Grote B (Berlusconi), die veel steun heeft in het zuiden en met name op Sicilië, vindt dat lastig en het is dan ook de verwachting enerzijds dat Padania meer autonomie zal krijgen en anderzijds in het zuiden fors geïnvesteerd zal worden in grote infrastructurele werken ter verbetering van de bereikbaarheid. Grote B is daar direct al over begonnen, met name over de brug bij Messina die het vasteland met Sicilië moet verbinden. Dit zal ongetwijfeld leiden tot verdere toename van de interesse om in het zuiden en op Sicilië tweede huizen te kopen.

Deel dit bericht:

Blog

 • Achter de komma

  Wie in Italië bij een notaris een akte moet ondertekenen, zal te horen k...

  Lees meer
 • Informatie-uitwisseling tussen Nederland en Italië

  Begin dit jaar ontving een Nederlandse cliënt een brief van de Italiaa...

  Lees meer
Overige columns
 • Aankoop

  Aankoop

  Bekijk welke factoren van invloed zijn op de aankoop van onroerende goederen in Italië.

  Lees meer
 • Verkoop

  Verkoop

  De verkoop van Italiaanse onroerend goed: waar u rekening mee moet houden.

  Lees meer
 • Italiaans kenteken

  Italiaans kenteken

  U wilt een auto met Italiaans kenteken, zonder in Italië ingeschreven te zijn.

  Lees meer
 • Successie

  Successie

  Wat in Italië geregeld moet worden als u als buitenlandse eigenaar overlijdt.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.